Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2009

Mario: ένας ήρωας της εργατιάς

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς συμφωνείτε, αλλά τα βιντεοπαιχνίδια δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά. Πλέον όλα τα παιχνίδια είναι τίγκα στο μπλα μπλα και τα κατσινς και δε συμαζεύεται, κάνοντας τα κάποτε απλοϊκά παιχνίδια των 8-bit που όμως είχαν ιμπρεσιονιστικά σενάρια και βαθύτατους συμβολισμούς βαρετές χολυγουντιανές ταινίες.

Πάρτε για παράδειγμα τον Μάριο, ένα βαθύτατα συμβολικό έργο για τους πόνους και τα βάσανα της εργατιάς. Γιατί, φίλοι μου, ο Μάριο ήταν ο Ξανθόπουλος των video games (και ο Toad ο Βασιλάκης Καΐλας)

Ο Μάριο, ξεριζωμένος βιοπαλαιστής μετανάστης ξεκίνησε την καριέρα του ως ένας φτωχός και ταπεινός ξυλουργός που προσπαθούσε να σώσει την αγαπημένη του από έναν μεγάλο μαλλιαρό γορίλα (Donkey Kong).
Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι το επάγγελμα του ξυλουργού δεν έχει προοπτικές (σκεφτείτε, ο πιο γνωστός ξυλουργός της ιστορίας, ο Ιησούς Χρηστός πέθανε καρφωμένος πάνω σε δύο σανίδες και θα καταλάβετε) και αποφάσισε να αλλάξει το επάγγελμά του σε αυτό του υδραυλικού.

Όμως ο ταπεινός και καταφρονεμένος Μάριο δεν μπορεί να ησυχάσει: η αγαπημένη του την βλέπει πριγκιπέσσα και καταλήγει στο κάστρο ενός πλούσιου τέρατος. Ο Μάριο είναι συντετριμένος και αρχίζει να την αναζητά. Προσπαθεί να ξεπεράσει τα (κοινωνικά) χάσματα που τον χωρίζουν από αυτή, βουτάει ολόκληρος μέσα σε σωλήνες για να βγάλει αρκετά χρήματα ώστε να έχει μια ακόμα ευκαιρία (ζωή) για να την κερδίσει πίσω, αντιμετωπίζει τους μπράβους του αντιζήλου του, ενώ πέφτει και στα ναρκωτικά για να αντέξει τις κακουχίες (μανιτάρια, παπαρούνες, στο Super Mario Bros 3 μάλιστα παίρνει και φύλλα για να πετάει...). Και κάθε φορά που νομίζει ότι έφτασε κοντά στην αγαπημένη του, μαθαίνει ότι έχει πάει σε κάποιο άλλο, πιο απόρθητο κάστρο.
Κάπου ενδιάμεσα τρώει ένα κακό τριπάκι από τα ναρκωτικά και αρχίζει να βλέπει τα πατζάρια ανάποδα (Super Mario Bros 2) αλλά το ξεπερνάει και συνεχίζει σε έναν ακόμα πιο δύσκολο αγώνα και σε νέες δοκιμασίες, όπως πχ να γίνει furry (φορώντας στολή ρακούν) για να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του (Super Mario Bros 3).
Λίγο αργότερα, στα 16 bit, θα γίνει μέχρι και οδηγός σε παράνομους και ριψοκίνδυνους αγώνες ταχύτητας (Super Mario Cart) ενώ η κοινωνική του άνωδος θα τον φέρει βαθιά στον κόσμο των δεινοσαύρων που χειρίζονται το καπιταλιστικό σύστημα (Super Mario World)

Ο Μάριο είναι ένας γνήσιος ήρωας της εργατικής τάξης, παιδί του λαού και αξίζει τη συμπαράσταση όλων μας. Ντροπή και όνειδος στον καπιταλιστικό κολοσσό της Νιτέντο που τον έχει προδόσει έτσι την τελευταία δεκαετία.

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8:58 μ.μ.

    Πειστικό πολιτικό προφίλ του μεγάλου ανδρός. Για τον Σόνικ τι έχετε να πείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μελετώ το θέμα Σόνικ, θα σας πω σε επόμενο ποστ, διότι είμαι παιδί της Νιτέντο και δεν ξέρω από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. XAXAXAXAXAXAXAXAXAXA
    θεϊκό
    απόλυτο δίκιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε, με έβγαλες απο το Μάτριξ...
    τώρα τα βλέπω όλα καθαρά!

    Παναγιά'μ... πόσο αλήθεια είναι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ααααα,
    κάτι που ξέχασα....
    και σένα τι σου φταίνε τα κάτ-σίνς, εεεεε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. toso da, eides ti minimata vgainoyn apo merika pixel?

    Balidor, ta cut scenes einai ghey. Einai pio oraio na ta exeis ola ayta sto myalo soy, para na ta vlepeis. Ase poy to exoyn parakanei re, pas na paikseis ena paixnidi, paizeis 3 lepta kai meta vlepeis video gia ena tetarto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11:58 π.μ.

    Φυσικά, η κατρακύλα στα ναρκωτικά θα είχε ανακωπεί αν ο Μάριο είχε ακούσει τη φωνή της λογικής και αποφασίσει να συστρατεύσει την αντικαπιταλιστική του πάλη με τον ΜΟΝΟ εκφραστή της, το ΚΚΕ (το οποίο θυμίζει έχει σαφέστατη θέση κατά των ναρκωτικών και του Bowser).

    Δυστυχώς όμως, ο κατά τα άλλα συμπαθής εκπρόσωπος της εργατίας επέλεξε τον ανένταχτο αγώνα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως βαστάζος των πασοκοσοσιαλιστών (Λουίτζι και Γιόσι).

    Παρεμπιπτόντως, να σας γνωστοποιήσω και ένα κι ένα δείγμα ιστορικού ρεβιζιονισμού που έπεσε πρόσφατα στην αντίληψή μου: (επειδή για κάποιο λόγο δεν μπορώ να κάνω paste το link ψάξτε για Ode to Minions).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χαχαχαχαχα. θεικό ακόμα και για μένα που δεν έπαιζα ποτέ μάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ode to minions: http://www.youtube.com/watch?v=cEojI5-IueI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. there are many side stories..

    min ksexnas ton isixo prasino iroa mou..
    http://www.youtube.com/watch?v=Va8Sh4Agr58&feature=fvsr

    and the slaves of evil...
    http://www.youtube.com/watch?v=mOcixShtD5o&feature=channel

    ΑπάντησηΔιαγραφή