Τετάρτη, Μαΐου 13, 2009

Γράφοντας ιστορίες - 1 - Η αρχή

Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι διαβάζουν λογοτεχνία έχουν δοκιμάσει να γράψουν κάποτε μια ιστορία (είτε διήγημα, είτε νουβέλα, είτε μυθιστόρημα, είτε σειρά μυθιστορημάτων). Εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση, το κάνω μάλιστα εδώ και 6 χρόνια, στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας, με ποικίλα αποτελέσματα...

Στο ζουμί τώρα: Πρόσφατα μιλούσα με έναν σχεδιαστή comics. Το παιδί έψαχνε σενάρια και του είχε στείλει κάποιος μια πρόταση για ιστορία που ήταν στο στυλ: "Έχουμε μια μεταποκαλυπτική σάιμπερπανκ Αρχαία Αίγυπτο, όπου κατοικούν μεταλλαγμένα ραδιενεργά ζαρζαβατικά. Ο κόσμος αυτός έχει έναν Φαραώ και κάτι σα μαγεία που όμως...μπλαμπλαμπλά" (το περιεχόμενο είναι εντελώς φανταστικό και θα το συναντήσετε και πολλές φορές στο μέλλον) και ο εν λόγω σχεδιαστής δήλωνε προβληματισμένος με το περιεχόμενό του. Όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι.
Η ιδέα που μου ανέφερε δεν ήταν άσχημη. Είχε όμως ένα βασικό πρόβλημα: δεν είχε ήρωα ή πλοκή. Είχε μόνο έναν φανταστικό κόσμο, ένα setting. Όσο βασική κι αν είναι για κάποιους η κοσμοπλασία, η πλοκή είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει μέσα σε αυτή. Και, αν οδηγείτε μια ετοιμόρροπη σακαράκα σε ένα ειδυλιακό τοπίο δε φαντάζομαι να το ευχαριστηθείτε ιδιαίτερα.
Οπότε για αρχή κάθε ιστορίας είναι καλό να έχετε μια βασική πλοκή. Μια καλή συνταγή για πλοκή είναι το εξής μοτίβο: έχουμε μια κατάσταση ισορροπίας γύρω από το χαρακτήρα/τους χαρακτήρες μας. Τότε συμβαίνει μια αλλαγή και οι χαρακτήρες αντιδρούν ανάλογα, οδηγόντας σε νέες προσωρινές ισορροπίες (ή σε ντόμινο αλλαγών). Στο παράδειγμα μας λοιπόν, τι θα γίνει αν στον κόσμο αυτό κάποιοι πάνε να ρίξουν τον Φαραώ, αλλά το μάθει ο ήρωάς μας;
Βασικό είναι βέβαια και το να έχουμε μια ιδέα για το ποιοι είναι οι χαρακτήρες μας. Φύλο, φυλή, ηλικία, προσωπικότητα, όλα αυτά είναι απαραίτητα για να γράψουμε μια πετυχημένη ιστορία. Πολλοί είναι αυτοί μάλιστα που, πριν γράψουν την τους πρώτη λέξη, έχουν λίστες με όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους κύριους χαρακτήρες τους. Από την εμφάνιση και την ηλικία, μέχρι και τα αγαπημένα τους ρούχα, φαγητά, τραγούδια και πάει λέγοντας. Σχετικές λίστες κυκλοφορούν πολλές στο ίντερνετ και μάλιστα έχω δοκιμάσει να συμπληρώσω μερικές: συνήθως δεν τα κατάφερνα.
Προσωπικά είμαι της άποψης ότι ένας καλός χαρακτήρας γράφεται όσο προχωράει η ιστορία. Για αρχή καλό είναι να γνωρίζεις το όνομα, την ηλικία, την εμφάνιση, μερικά βασικά βιόματα και 2-3 κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Έτσι στο παράδειγμα, κεντρικός ήρωας είναι ένα μπρόκολο, αλκοολικός και μισάνθρωπος πολεμιστής, που, απογοητευμένος από τη ζωή, κάνει ότι δουλειά βρει για να έχει να πιει για το βράδυ . Αρχιδολοπλόκος θα είναι ο πρωθυπουργός του Φαραώ, ένα παμπόνηρο και μεγαλομανές καρότο. Ο Φαραώ ένα ανόητο και ματαιόδοξο λάχανο που βαριέται να ασχολείται με τις υποθέσεις του βασιλείου και έχει αφήσει τα πάντα στα χέρια του πρωθυπουργού.
Ξεκινόντας με αυτούς τους τρεις χαρακτήρες και τη βασική πλοκή που έχω, μπορώ πια να αρχίσω να χτίζω την ιστορία, βάζοντας ταυτόχρονα και κάποια παραπάνω στοιχεία στις προσωπικότητές τους και να προσθέτω κι άλλους χαρακτήρες όποτε αυτό χρειάζεται. Γενικά, ένας ικανός συγγραφέας μπορεί, με 2-3 σύντομους χαρακτηρισμούς, να δημιουργήσει έναν ζωντανό και ενδιαφέροντα χαρακτήρα.

Αυτά τα λίγα για τώρα. Σε μελλοντικές δημοσιεύσεις θα διαβάσετε περισσότερα πάνω στο θέμα της συγγραφής.

2 σχόλια:

  1. να γράφετε αγαπητέ μου, να γράφετε κι η λογοτεχνία αν είναι νά' ρθει καλώς να έρθει.

    η έκφραση μετρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφουμε, γράφουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή