Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2006

Phenomena

Άλλη μια ταινία του Dario Argento που είδα πρόσφατα (πριν τις γιορτές δηλαδή, αλλά τώρα αξιώθηκα να γράψω κάτι για αυτή).
Η ταινία αυτή ξεκινα με την φριχτή (ταινία του Αrgento είναι, τι περιμένατε)δολοφονία μιας τουρίστριας στα βουνά της Ελβετίας. Οχτώ μήνες μετά, κι ενώ ο δολοφόνος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος, μια νεαρή κοπέλα, που έχει το χάρισμα να μιλάει με έντομα, πηγαίνει εσώκλειστη σε ένα ιδιωτικό σχολείο κοντά στο μέρος που γίνονται οι φόνοι. Το πρώτο βράδυ που βρίσκεται στο μέρος αυτό, ένας ακόμα φόνος γίνεται κι αυτή γίνεται μάρτυρας. Με τη βοήθεια λοιπόν ενός εντομολόγου και της μαϊμούς του προσπαθεί να διαλευκάνει τα εγκλήματα.
Εντελώς ονειρική ταινία, με αρκετά ασύνδετο σενάριο γεμάτο εφιαλτικές σεκάνς, εικόνες όμορφες και αποκρουστικές, μουσική όπως συνήθως από τους goblin αλλά και τη συμβολή πασίγνωστων heavy metal συγκροτημάτων όπως τους Iron Maiden (το Flash of the blade, ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια τους, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστό) και τους Motorhead.
Χωρίς να είναι η καλύτερη ταινία του (για αυτό δείτε το Suspiria) είναι μια αξιοπρεπής ταινία τρόμου για τους φίλους του είδους.

ΥΓ1: Στην ταινία αυτή έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η Jennifer Connely
ΥΓ2: Αποφύγετε την αμερικάνικη λογοκριμένη εκδοχή της, με το όνομα Creepers (την οποία είδα κι εγώ)

Ακούγοντας: Το θέμα της ταινίας από τους Goblin και το Jump around των House of pain

4 σχόλια:

  1. Ίσως ολίγον άσχετο, αλλά σήμερα είδα το Demons του Argento. Καλό για το είδος του. Παίζουν και οι Saxon σε κάτι σημεία. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι μου λέει η ταινία, αλλά δε θυμάμαι πολλά. Πρέπει να ψάξω να βρω και καμιά άλλη ταινία του, το μόνο άλλο που έχω είναι το dawn of the dead του Romero στο οποίο είναι παραγωγός (και έχει μουσική από Goblin μέσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν, το demons είναι σκηνοθετημένο από τον γιο του Mario Brava (επίσης πολύ γνωστού Ιταλού σκηνοθέτη - το Παρασκευή και 13 λένε είναι κλεμμένο από ταινία του) με σενάριο και παραγωγή από Argento και γυρίστηκε την ίδια χρονία με το Phenomena, το 1986

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tο Demons γράφει στο πιθσόφυλλο: Italian horror mastermind, Dario Argento, produced and co-wrote (with director Lamberto Bava) this nightmarish film set in the "Metropol", a huge, cathedral-like Berlin cinema.[...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή