Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2005

Hypnotize

Θυμάμαι πριν 4 ακριβώς χρόνια που σε ένα club είχα ακούσει ένα από τα κομμάτια ενός, γνωστού μου ως τότε μόνο από περιοδικά, συγκροτήματος. Λεγόταν Prison song και ήταν το πρώτο τραγούδι του δεύτερου δίσκου των System of a Down που μόλις είχε βγει.
Πρώτη αντίδραση: να βάλω τα γέλια με τα φωνητικά του τργουδιστή. Όμως όλες τις επόμενες μέρες το ρεφραίν του κομματιού μου είχε κολλήσει σαν σφαίρα στο κεφάλι. Φρόντισα να προμηθευτώ τον δίσκο και διαπίστωσα ότι είχα ακούσει ένα από τα πιο αδύναμα κομμάτια του δίσκου. Και όχι μόνο αυτό: Αργότερα τον αγόρασα και αυτό και τους δίσκους που ακολούθησαν.
Το toxicity ήταν μια αποκάλυψη για τη metal μουσική. Φρέσκο, διαφορετικό, εμπνευσμένο, γέννησε γνήσιες επιτυχίες (chop suey!, Toxicity, Aerials) καθώς και κάποιους νέους ήρωες της μουσικής. Το επόμενο δισκάκι τους, το Steal this album, το λάτρεψα, κι ας ήταν συλλογή με ακυκλοφόρητα τραγούδια. Το ιδιαίτερο ύφος, η εξυπνάδα των συνθέσεων, όλα ήταν εκεί. Το λάτρεψα και με συντρόφευσε για πάρα πολλές ακροάσεις. Σχεδόν θα μπορούσες να πεις ότι τα τραγούδια ήταν καλύτερα από πολλά που είχαν εκδοθεί.
Το επόμενο δισκάκι τους, το Mesmerize, μου άρεσε. Είχα μεγαλώσει αρκετά για να το λατρέψω. Δε κατάφερε να με εκπλήξει ευχάριστα, αλλά με συνόδεψε όλο το καλοκαίρι.
Χθες αγόρασα το τελευταίο τους δισκάκι, το Hypnotize, συνέχεια του Mesmerize. Ειλικρινά δε ξέρω τι να πω. Ως δίσκος (και με εξαίρεση το πρώτο κομμάτι που σχεδόν φτάνει ως κακή επιλογή για πρώτο τραγούδι το Wildest dreams από το Dance of Death των Maiden) είναι πάρα πολύ καλός. Τα τραγούδια παραμένουν έξυπνα, όμορφα, κλασικά SoaD. Αλλά λείπει η πρωτοτυπία, το κάτι το καινούριο, αυτό που με ξετρέλανε με όλα τα προηγούμενα.
Και κάπου εδώ σταματάει η αντικειμενική κριτική. Γιατί νιώθω πολύ μαλάκας που τελικά αγόρασα το δίσκο, αντί να τον κατεβάσω. Επειδή 2 δίσκοι 40 λεπτών και 11 τραγουδιών που αποτελούν μια "νοηματική ενότητα" μπορούν να γίνουν άνετα ένας χορταστικός δίσκος 22 τραγουδιών και 80 λεπτών. Ειδικά όταν τα τραγούδια μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους (σε παραγωγή και ήχο).
Συγνώμη, αλλά νομίζω ότι μας δουλεύουν και μάλιστα άγρια. Αν και ξέρω πολύ καλά πως και τον επόμενο δίσκο τους θα τον αγοράσω όταν κυκλοφορήσει, όσους δισταγμούς κι αν έχω (εκτός κι αν πράγματι δω γκόμενα σε ελληνάδικο να χωρεύει τσιφτετέλι με Therion, οπότε και θα σταματήσω να ακούω metal, όπως έχω επανηλημένα δηλώσει :P)

ΥΓ: Στο nanowrimo τελείωσα τον πρόλογο και το πρώτο κεφάλαιο. 3400 λέξεις ως τώρα και 4500 πίσω στο πρόγραμμα. Πρέπει να δουλέψω σκληρότερα.

Edit 4+ χρόνια αργότερα: το δισκάκι το ξανάκουσα άλλες 3 φορές από τότε. Δε μου κάνει καρδιά να το ξεσκονήσω ούτε για να ακούσω τις κομματάρες Holy mountain και Soldier side.
Και δεν αγόρασα ούτε το δίσκο του Tankian ούτε τους Scars on Broadway.

6 σχόλια:

  1. Να σου δωσω μια συμβουλη που θα σου εξαφανισει το αγχος και θα λυσει το προβλημα σου;Δε τα παρατας καλυτερα;Χε,σε δουλευω.Κατι που θα μπορουσες να κανεις ειναι να γραφεις το μυθιστορημα αντι να γραφεις στο μπλογκ αυτες τις μερες-η και στο σφφ!Η να μην πατας σχολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μην πατάει στη σχολή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχολή δε πατάω και πολύ. Αλλά πρέπει να το κάνω που και που. Πρώτα πρώτα, αν μένω στο σπίτι δε πρόκειται να μου έρθει διάθεση να γράψω.
    Το κακό είναι βέβαια ότι σήμερα γύρισα με πονοκέφαλο και δεν έγραψα τίποτα. Τουλάχιστον στον προγραμματισμό έχω προβλέψει 5 μέρες που δε θα κάνω τίποτα, απλά είναι Ελεύθερο Περιθώριο, όπως λένε και στην διαχείρηση έργων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχμ...έχεις βάλει και πρόγραμμα ε; Οκ, εγώ τρομοκρατήθηκα λίγο γιατί δεν έχω αρχίσει ακόμα! Μάλλον η δικιά σου θα'ναι μια απ'τις λίγες νουβέλες που θα διαβάσουμε. Άντε και του Βάρδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιος είπε το ψέμα ότι εγώ γράφω nanowrimo; :ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βοήθανε που και που τα σκόρπια μαθήματα management στη σχολή Ερωβιάνα, έστω κι αν αυτά που έχω κάνει ειδικεύονται σε έργα πληροφορικής και όχι σε συγγραφικές δημιουργίες.
    Πάντως μην αγχώνεσαι. Από όσο έχω δει ως τώρα, γράφοντας ζεσταίνεσαι και αποδίδεις περισσότερο. Πάντως καλό είναι να ξεκινήσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί 50000 δε γράφονται σε μια εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή